A pszichológia 2006 óta az életem része. 17 éves voltam akkor és egy dokumentumfilm mutatott rá arra, amit azelőtt a körülöttem élők körében egyáltalán nem tapasztaltam: az életem körülményeit én alakítom a gondolkodásom által. Ez ébresztett rá, hogy az a tudás, melyet másoktól szerezhetek meg nem feltétlenül elegendő az általam mindig is kívánt független és felhőtlen élethez. Ebben pedig jelentős szerepet játszanak a személyiségem azon részei, hozott szokások és hiedelmek, bizonyos tulajdonságaim és még számtalan más is, melyek valójában gátolnak és nem előre visznek. Ezek nagyrészt megváltoztathatóak és kordában tarthatóak, amennyiben tudom, hogy melyek ezek és megtanulom hogyan kezeljem őket. Így kerültem szinte mindennapos kapcsolatba a pszichológiával, szigorúan autodidakta módon, immár 18 éve.

A ‘Healthy Mind’ blog- és videósorozat egy fogalomtár és gondolatgyűjtemény tőlem és később másoktól is, hogy segítséget nyújtsanak számodra is a pszichológiához köthető és a hasonló tárgykörbe tartozó témákban.

A Pszichológia fogalma

 

A pszichológia egy igen tág tudományterület, számos szakiránnyal, de alapvetően a viselkedés és a mentális folyamatok vizsgálatának tudománya.

A pszichológia szó a görög pszükhé szóból származik, melynek jelentése: elme. Az -ológia pedig valaminek a tudományát jelenti. Szó szerint tehát „elmetudományt”, tehát az elme vizsgálatával foglalkozó tudományt jelent.

Ebből következően – ahogy a legelső mondat is utal rá – a pszichológia nem csupán mentális folyamatokkal foglalkozik, hanem a viselkedéssel is. A belső, indirekt módon megfigyelhető mentális folyamatokat vizsgálja – gondolkodás, érzések, vágyakozás-, emellett a külső, megfigyelhető viselkedéseket is – beszéd, mosolygás, menekülés.

A definíció másik fontos része, hogy a pszichológia tudomány, azaz objektív, ellenőrizhető, és igazolható bizonyítékokon alapszik.

 

A pszichológusok 3 fő típusa:

 

  • Kutató, vagy kísérleti pszichológusok: ők alkotják a legkisebb csoportot, de javarészt nekik köszönhetőek az új pszichológiai ismereteink.
  • Oktató pszichológusok: legnagyobb számban felsőoktatási intézményekben tevékenykednek, ahol az oktatás mellett kutatnak és publikálnak is. Manapság már találkozhatunk velük középiskolákban és főiskolákon is, ahol kifejezetten az oktatáson van a hangsúly.
  • Alkalmazott pszichológusok: a kutató pszichológusok által létrehozott tudásanyagot felhasználva keresik a megoldást a legkülönbözőbb emberi problémákra – játék-vagy eszközfejlesztés, igazságügyi szakértés, vagy terápiás munka. Iskolákban, orvosi rendelőkben, szociális szolgáltatóintézményekben, gyárakban, repülőtereken, kórházakban és kaszinókban is tevékenykedhetnek.

 

A pszichológia és pszichiátria különbsége

 

Gyakorlatilag minden pszichiáter és a pszichológusok egy része is mentális betegségek kezelésével foglalkozik, de ezzel véget is ér a két terület közötti átfedés.

 

  • A pszichiátria orvostudomány, és nem a pszichológia egyik ága. A pszichiáterek orvosi végzettséget szereznek, majd ezt követően szakosodnak a mentális és viselkedési zavarok kezelésére, amit jellemzően gyógyszerekkel végeznek. Így ők a súlyosabb mentális problémáktól szenvedőeket kezelik, akikre orvosi szemszögből és mentális betegként tekintenek.
  • Ezzel szemben a pszichológia sokkal szerteágazóbb: illetékességi területéhez tartozik az emberi viselkedés és a mentális folyamatok minden formája, az agyi funkcióktól a társas interakciókig, a mentális jóléttől a mentális zavarokig. A diplomázást követően a pszichológus sokféle területen elhelyezkedhet, az emberekre azonban mindig pszichológiai szemszögből tekint és páciensnek tekinti a hozzá fordulókat betegek helyett.

Álpszichológia

 

Az elme misztikus hatalmának megnyilvánulásai, valamint a természetfelettinek a személyiségünkre tett hatásai az emberiség létezése óta foglalkoztatnak minket. Ám ezek az utóbbi évtizedekben történt vizsgálatok következtében alá nem támasztott pszichológiai hiedelmeknek bizonyultak, így az áltudományok közé soroljuk őket:

  • asztrológia – horoszkóp
  • grafológia – kézíráselemzés
  • jövendőmondás
  • egyéb hiedelmek, melyek szubliminális (tudatküszöb alatti) üzenetekkel befolyásolhatják a viselkedésünket

 

Felhasznált tartalom

Könyv:

Philip Zimbardo – Pszichológia Mindenkinek 1. kötet


Jogdí­jmentes képek:

Az adott képre kattintva eljutsz a forráshoz