Az illóolajok használata nagyon régre nyúlik vissza, gyógyászati célú felhasználásuk pedig a modern korban is ismeretes. Hatásuk bizonyítására manapság is számtalan tudományos kísérlet irányul. A modern aromaterápiás irányzatoknak azonban az egészségügyi problémák kezelésén túl sokkal inkább a megelőzés és a testi-lelki egyensúly megőrzése, valamint egy ennek megfelelő életvitelre való tanítás a célja.

A mai rohanó és stresszel átitatott világunkban kiválóan profitálhatunk az illóolajok érzelmeinkre és lelkünkre gyakorolt hatásaiból. Az illóolaj felhasználás e területe, az ún. érzelmi aromaterápia még talán kevéssé ismeretes, de nagy térhódításban van.

Az illóolajok érzelmeinkre gyakorolt hatását a belégzéses technikákon keresztül tudjuk aktiválni. A két legismertebb és előszeretettel használt módszer: a párologtatás és a tenyérből inhalálás. A párologtatást lehetőleg ultrahangos hidegpárásítóval végezzünk, és a mécses feletti vízbe csepegtetést felejtsük el. Az ultrahangos technológia nem melegíti, csak porlasztja a vizet, így az illóolaj molekulák nem sérülnek meg. Ellenben a mécses feletti melegítéses technika során „elégetjük” azokat, és elveszítik a hatóanyag tartalmukat.

Nagyon fontos a megfelelő illóolajok kiválasztása is. Mivel az illóolajak piaca a minőség tekintetében sajnos nem megfelelően szabályozott, ezért mindig alaposan vizsgáljuk meg a kiszemelt terméket. Ha az illóolajok terápiás hatását – mind testi, mind lelki értelemben – meg szeretnénk tapasztalni, akkor kiemelkedő fontosságú, hogy 100%-os növényi eredetű és tisztaságú, ismert beszerzési forrásból származó, laboratóriumi tesztelési eljárásokon átesett illóolajokat használjunk. Minden egyéb, illóolajnak nevezett készítmény esetében a várt hatás elmarad, vagy akár az ellenkezőjére is fordulhat, és inkább csak ártunk magunknak.

A megfelelő minőségű és tisztaságú illóolaj kiválasztása a külsőleges felhasználás esetében is nagy fontossággal bír, a belsőleges alkalmazáskor pedig egyenesen elengedhetetlen.

Ezeknek a szempontoknak a mérlegelésében és a helyes felhasználás elsajátításában szívesen segítek, forduljatok hozzám bizalommal, az alábbi linken:

Jelentkezés illóolaj-tanácsadásra

 

És akkor térjünk is rá az elsősegély készletünkre!

Citrom – az „itt és most” olaja:

Fertőtlenítő, vírus-, gomba- és baktériumölő tulajdonságának köszönhetően csodásan tisztítja a teret ott, ahol párologtatjuk. Illata frissítő hatással van ránk, a napunk felderül mellette. A napközben fogyasztott ivóvizünkből frissítő italt varázsolhatunk egy-két csepp citrom esszenciával, ha pedig reggel éhgyomorra egy pohár ilyen citromos vízzel indítjuk a napunkat, az emésztőrendszerünket kényeztetve beindítjuk az emésztési folyamatokat. 

Inhaláljuk a tenyerünkből, pár hosszú, mély lélegzetvétel kíséretében, ha a sok elvégzendő feladat között összekuszálódtak a gondolataink, túlterheltté vált az elménk, és szellemi fáradtság telepedett ránk. A citrom segít ugyanis leküzdeni a mentális zavarodottságot és fáradtságot, megtisztítja a gondolatainkat, és ezáltal segít a jelenben maradnunk. Támogat bennünket a koncentrált fókuszáltságban, hogy feladatainkat újult erővel be tudjuk fejezni. Tisztánlátást kölcsönöz, felfrissít, és észrevétlenül elhozza az öröm érzését. 

Borsmenta – „lélegzetvételnyi időhöz” juttat:

A levegő könnyebb áramlását segíti, tehát bármilyen légzőszervi nehézség kapcsán nagyon hatékony segítség. Ha már belefájdul a fejünk a tennivalók végtelen sorába, és a folyamatos, szünet nélküli hajtás miatt mentális tompaságot érzékelünk, akkor mindenképpen inhaláljunk borsmentát! A fejünket az „orrodat is tisztíccsa”-módon azonnal kitisztítja, és ezáltal megszünteti a kialakuló fejfájásunkat is. Hatékony segítője az emésztési folyamatoknak, és görcsoldásban is kiváló.

Lelki szinten az életenergia áramlását támogatja. Érzelmi kihívások idején úgymond „egy lélegzetvételnyi időhöz” juttat bennünket: egy pillanatra kiemel az érzelmi zűrzavarból, hogy aztán energiával telten, tiszta fejjel térjünk vissza. Elűzi a keserűséget és a kilátástalanságot, és helyette derűvel tölti meg a szívünket.

Vadnarancs – a bőség olaja:

Erős antidepresszáns és idegnyugtató hatással rendelkezik. A stresszoldás és az energiánk fokozásának egyik kiváló eszköze lehet. Támogatja a relaxációt és az elalvást, ugyanakkor élénkítő hatása is van. A citromhoz hasonlóan jó méregtelenítő, valamint az emésztőrendszer és az anyagcsere kitűnő támogatója, serkentője.

Mint maga a narancsfa, ami a megszámlálhatatlan mennyiségű gyümölcsétől roskadozva ragyog és büszkélkedik, úgy inspirál bennünket annak illóolaja ugyanerre a bőségtudatra. Arra bátorít bennünket, hogy engedjük el a hiánygondolkodásunkat, és ismerjük fel, hogy végtelen számú megoldási lehetőség áll rendelkezésünkre. Segíti a kreativitásunkat és erőteljesen képes bennünket támogatni a változások időszakában.

Levendula – a kommunikáció olaja:

Ha a gondolatokkal túlterhelt elménk már az alvásunkra is rossz hatással van, hatékony segítséget nyújthat a levendulaolaj, ami a stresszoldó, nyugtató hatásáról általánosan is ismert. Csodás hatásait a bőrápolásban is kifejti, valamint a parfümipar is egyik kedvelt alapanyagaként tartja számon. Görcsoldó tulajdonságával a női napjainkon kedvez nekünk, de bármilyen más görcs enyhítésében kitűnő segítséget nyújt, ahogy a fejfájást is enyhíteni képes. Égési sérülések, sebek és csípések nagyszerű gyógyítója, a viszketést azonnal elmulasztja.

Meglepőbb tulajdonsága lehet, hogy a verbális kommunikációnkat és az önkifejezésünket támogatja, méghozzá azáltal, hogy elűzi a belső feszültséget és félelmet. Abban segít, hogy feloldódjon bennünk a „nem vagyok elég jó, nem vagyok elég szerethető” érzése, ezáltal megtapasztaljuk az érzelmi biztonság érzését, és képessé válunk valódi önmagunk megmutatására.

 

 

A blogcikk írója:

Csikos Anett

Instagram oldalai: