Márai Sándor – Az igazi

Útmutató az élethez

Írta: Mandzák Lilla

Sziasztok! Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam: Lilla vagyok és social media marketing szakértőként dolgozom, emellett szabadúszóként weboldal készítéssel és szövegírással foglalkozom.
Kacskaringós utazás vezetett idáig, sokáig nem találtam az utamat, de az olvasás sokat segített megértenem önmagamat és azt, hogy merre szeretnék tartani.

Márai szóban forgó kötetét azért hoztam el Nektek, mert nemcsak irodalmi élmény volt olvasni, hanem igazi önismereti fejlődésen mentem keresztül míg feldolgoztam. Alaposan…
A könyvem tele van aláhúzással és mintegy 25 oldalba telt kiíni belőle az idézeteket, a véleményemet és meglátásaimat.
Ne aggódjatok, Nektek csak a legjavát fejtem ki a következő sorokban. 🙂

 

Az élet nagy kérdései

 

Márai Sándor elgondolkodtató lélektani regénye számomra nem a szerelemről hanem magáról az életről szól.

Ez első olvasásra megfoghatatlannak tűnik, ezért rögtön a kedvenc idézetemmel indítok:

“… egy pillanattal elébb sem lehet dönteni. Csak akkor, amikor a dolgok és helyzetek önmagukról döntenek…
Az élet dönt, meglepően és gyönyörűen… s akkor minden olyan egyszerű és természetes.”

A mű alapvetően egy szerelmi háromszög alakulását mutatja be. A könyv első részében a feleség, a második felében a férj szemén át ismerhetjük meg történteket.
(A könyv folytatásában pedig a szerető, Judit gondolatait olvashatjuk.)

Azt, hogy egy szerelmi háromszög formájában írja le gondolatait az író, csupán keretet ad ennek a mélylélektani regénynek. Márai tűpontos megfogalmazással érzékelteti az emberi sorsot/életet/végzetet, amelyek súlyos kövekként gördülnek a szereplők lelkén.

A regény többek közötti olyan, minden ember életében jelen lévő kérdéseket feszeget, mint hogy mi az öröm, a boldogság és milyen árat kell értük fizetnünk.

Választ kapunk arra, hogy Márai szerint mi a szépség, a teljesség vagy a siker. De azt a kérdést is felteszi, mi egyáltalán a szeretet? Önzetlen érzelem, vagy önzés és követelőzés a másik ember felé?

A központi kérdés pedig nem más, mint az, hogy létezik-e az igazi. Márai mintha ezen a felvetésen keresztül járná körbe az egész világ, az élet, a sors, a vonzás törvényét, működését és az élet igazságait.

“…a külső világ zűrzavara mögött belső rend van, olyan értelmes és csodálatos, mint a zenében. “

A könyv kijózanító módon világít rá a társadalmi és az egyének közötti dinamikára és a vágyainkra.
A kötet nemcsak a két szereplő viszonyáról szól, hanem a férfi és női kapcsolatokról. Habár itt több általánosítással nem értettem egyet, mégis meg kell hagyni, hogy Márai – férfi léttére – bravúrosan mutatja be a női lelket és jellemet.
Ez az 1941-ben íródott mű megdöbbentő relevanciával rendelkezik még ma is. Reflektál a mai viszonyokra, az álarcra, amit viselünk és a magányra, amit még társaságban is megélünk.
Ez a könyv a bizonyíték, hogy 80 évvel ezelőtt is így működött a világ, csak ma már egyre erősebben érzékeljük.

Pontosan ezért a tudásért kell olvasni ilyen és ehhez hasonló könyveket. Hogy felfogjuk, ami körülöttünk zajlik és szavakká, mondatokkal formáljuk őket, egyszersmind megértsük és kifejezzük önmagunkat.

 

Mi volt számomra a végső tanulság?

 

A könyv nagy tanulsága számomra az volt, hogy mindenkinek saját boldogsága van. Hogyan is mondhatná el bárki, mi a boldogság? Hogyan is mondaná el a boldogság, hogyan fogadd magadba? Mindenkinek a saját tapasztalatain és próbatételein keresztül kell elérni a teljességet.
Nekem a boldogság a teljességet, a szeretetet jelenti, ami nem hivalkodó, nem hangosan kacagós, hanem nyugodt, szelíd és természetes.

“A szeretet, az igazi, türelmes, kedves lányom. A szeretet végtelen és tud várni.”

 

 

Kinek ajánlom ezt a könyvet?Mindenkinek, aki tanulni és fejlődni vágyik. Aki kicsit jobban, tudatosabban szeretné élni a mindennapjait. Mindenkinek, aki kapaszkodót szeretne kapni ahhoz, mit érdemes befogadnia, és elengednie az életéből.
Vallom, hogy minden könyvnek akkor lesz átütő hatása, ha a megfelelő időben talál rá az emberre. Tehát azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik készek szembenézni önmagukkal és nyitottak a változásra.

Összefoglalás

 

Márai rendkívül közérthetőn megfogalmazott, tűpontos igazságai a húsunkig hatolnak és gondolkodásra késztetnek a mű olvasása során.

Nekem ez a könyv nemcsak a férfi és nő közötti viszonyról és viszonyulásról szólt, hanem magáról az élet mozgatórugójáról, az élet “mágikus” rendjéről, amiben mégsincs semmi mágikus.
Ez a könyv, egy finomhangolt remekmű. Az írás és szavak remekműve.

 

Végezetül pedig itt hagyok Nektek egy idézetet a kötetből arról, hogy miért és hogyan érdemes olvasnunk:

“Sokat olvastam. De az olvasással is úgy van az ember, tudod… csak akkor kapsz a szövegektől
valamit, ha tudsz adni is olvasmányaidnak valamit. Úgy értem, ha olyan lelket viszel feléjük,
amely az olvasás párharcában hajlandó sebeket kapni és adni, hajlandó vitatkozni. Meggyőzni.
És meggyőződni, s aztán gazdagodva attól, amit tanult a könyvből, életben, vagy munkában
építeni abból valamit…”

Az ajánlót írta:

Mandzák Lilla

@redpen_hu