A vállalkozásindítás egy olyan téma, amelyre kevés film készült, legalább is azon a szinten, amelyiken én értékelem a filmeket. Engem már nagyon kevés film köt le és így nehéz jókat találni, de azért mindig akad néhány.

Amit ezen a héten hoztam nektek, kivételesen új az eddigiekhez képest: Pont az a dal (The High Note 2020).

A történet tetszett, meg tudott lepni, amire sajnos nagyon kevés film képes manapság. Tényleg élvezhető és érdemes fülessel, vagy olyan készüléken nézni, amik kihozzák a hangokat, ugyanis a cím is elárulta már: a zenei világba kalauzol minket, kellemes dalokkal fűszerezve.

Ennek a filmnek sem a történetét fogom elmesélni vázlatosan, hanem inkább a mögöttes érzelmeket, amiken keresztül megy a főszereplő, a te életedre átültethető formában.

Főhősnőnk, Maggie  egy olyan munkát végez, aminek nagyon örült az elején, régi vágya teljesült, de már idő közben kinőtte, és elkezdett egy olyan dolog iránt érdeklődni, amiben tapasztalata nincs, viszont érzéke hozzá annál több van.

Ahogy az lenni szokott, nem bíznak meg benne a “nagyok”, főleg mivel a szórakoztatóiparban vagyunk, ahol az emberek általában az egójukra építik fel a karriert, és esetleges kudarcokat nem engedhetnek maguknak, mert az árt a hírnevüknek.

Ha ezt boncolgatni szeretném, ez inkább azért van, mert semmi lelki/mentális stabilitás nincs a hírnevük mögött, csak van egy tehetségük, amit valaki egyszer fölfedezett, megjelentek a dollárjelek a producerei szemeiben és szó szerint sztárt csináltak belőle.

Ami valójában egy instabil állapot: az illetőt hirtelen elönti a hírnév, pedig szellemileg még egyáltalán nem tart ott, hogy ezt kezelni tudná és amikor esetleg ez a folyamatos csillogás alábbhagy, jönnek a depresszív érzések, drogok és egyéb szerek, melyek segítenek fenntartani az adott életérzést. Mint tudjuk ezek csak rövid ideig tartják fent ezt a állapotot – vagy valami hasonlót – és az illető majd még lejjebb érzi magát a mocsárban, mint ahonnan indult, sőt még az egészsége is romlik ezeknek a természetellenes szereknek a hatására.

A film nem erről szól, csak a figyelmet szerettem volna felhívni erre: ugyanis mindenki hírnévre vágyik…pontosabban CSAK az egód vágyik rá!

Hogy miért? Általában elnyomás hatására, akár gyermekkorodból hoztad, vagy a munkád/magánéleted az ahol nem ismernek el, mindenesetre szeretnéd megmutatni a világnak, hogy te is vagy valaki. Sőt, minél nagyobb a probléma odabent, annál nagyobb valakivé szeretnél válni.

Például az Instagramon és újabban a TikTok-on is ez folyik: a követőkért és a lájkokért küzdötök. Erről is készítek épp egy anyagot, mert annyira csodálkozva nézem, hogy mikre vagytok képesek a figyelemért és észre sem veszitek, hogy a másik oldalon pedig a méltóságotokat dobjátok ki a kukába.

Visszatérve a filmre, Maggie elindul a saját kis útján, amelyre vágyik, mint te is, ha itt vagy és ezt olvasod. Párhuzam húzható amellett, amit ő is csinál: a fix állása mellett elkezdi a saját vállalkozását. Igaz, ez a kifejezés így nem fedi a valóságot, de elméletben erről van szó.

Vele is pontosan az történik, ami veletek szokott: az egyik rovására megy a másik.

Kis hazánkban általában a megfelelési kényszer miatt a fix munkádra fordítod a figyelmed és a szerelem projectedtől és a magánéletedtől vonod meg ezáltal az időt és az energiát. Ez persze szép lassan működhet is, de csak akkor, ha nem hagyod, hogy beszippantson a fix munkád – ott ugyanis általában egy rugalmatlan főnököd és munkatársaid vannak, akiket talán utálsz is, hisz sok esetben kényszerítenek téged olyasmire, amit magadtól nem tennél, vagy egész egyszerűen csak leszívják az energiáidat a negatív személyiségükkel.

Ezen kőkemény önfejlesztéssel fogsz tudni változtatni! Mármint azon, hogy ne legyen rád annyira negatív hatással a fix munkád és több teret engedhess annak, amit valójában csinálni szeretnél. Erre jött létre a Mentoring Program, mely februártól már elérhető és folyamatosan fejlődik a következő hónapokban.

Maggie filmben lévő főnöke egyébként nem ez a negatív típus, de mint minden díva, hatalmas egóval rendelkezik ő is, hisz másképp nem is lehetne a csúcson. Ennek következtében tehát szigorú, néha kiállhatatlan, és Maggie kérését is elutasítja, amikor egy közös project ötletével áll elő.

Ez pont azért van, mert Maggie-nek nincs még elég magabiztossága, nem is ezt sugározza a főnöke felé, aki tehát okkal nem bízik még benne. Viszont az által, hogy mégis kipróbálja magát, kilép a komfortzónájából, pont egy olyan sikerélmény éri, ami szép lassan elkezdi az önbizalmát is növelni.
Szándékosan nem térek ki arra, hogy ki az akivel együttműködik és hogyan, hisz azzal spoiler-eznék. Amit tudni kell,  hogy két bizonytalan személy elkezd egy közös projectet, ami mindkettejük magabiztosságán rengeteget emel.

 

Nagyon nehéz rébuszokban írni, ezért nem is folytatnám tovább.

A film mondanivalója az én szemszögemből az, hogy merd meglépni, merd kipróbálni magad és olyat tenni, ami ijesztő és akár kudarc is érhet általa! Ha nem léped meg, a langyos vízben is üldögélhetsz, viszont akkor sosem éred el azt, amit valóban szeretnél!

Ezt is tudod már, de én is megerősítelek, hogy igazán sokat fejlődni a kudarcok által fogsz! 🙂