A havi téma a vállalkozásindítás, így igyekeztem olyan filmeket összegyűjteni, amik erről szólnak.

A Chocolat (2000) egy fantasztikus film. Még kislánykoromban láttam először, és imádtam a hangulatát. Ez azért is lehet, mert imádom a francia nyelvet és majdnem mindent, ami francia. 🙂

Ennek ellenére a romantikus filmeket nem kedvelem, és ez szerencsére nem is a szerelmi szálról szól, hanem arról, hogy egy vállalkozás csak akkor lehet sikeres, ha imádod azt, amit csinálsz, ha a szenvedélyeddé válik, mert csak így tudsz átlendülni azokon a nehézségeken, amik szinte minden vállalkozóval megesnek és így tudsz majd kitartani úgy, ahogy a főhősnőnk, Vianne is.

Kezdjük ott, hogy már az életvitele is szemet szúr az akkori korban lévő vallási eszméknek, hisz egyedülálló anyaként neveli lányát, megérkezik egy kis városba, ahol nem követi a megszokásokat, sőt egy bűnösségre csábító édességboltot nyit a böjti időszak közepén.

Nagyon tudok azonosulni Vianne-el, hiszen én sem követtem a “szokásos forgatókönyvet”, amióta az eszemet tudom, a saját fejem után mentem. Ő is így tett, hisz nem azért egyedülálló, mert elhagyta a párja. Említi is, hogy nincs férjnél, tehát egy forró szerelmi éjszaka gyümölcse lehet kislánya, Anouk, bár erre csak utalás történik a filmben egy mesén keresztül. És amennyire látszik rajta, ő teljesen boldog ezzel az életvitellel, hogy nincs együtt egy olyan férfival, akivel hosszútávon nem működne és hogy örömet okozhat a saját készítésű édességeivel az embereknek. Úgy érzi, így teljes az élete.

Ez akkor cáfolódik meg először, amikor kislányán látszanak a vándorló életmód negatív jelei, hisz folyton utazniuk kell, mert Vianne-t a “különcsége” miatt sehol sem akarják befogadni. Pedig egyáltalán nem az az ellenszenves személyiség, akit a társadalom automatikusan kizárna magából, itt inkább arról van szó, hogy olyan régi eszmékhez ragaszkodnak a közösség tagjai, amiben egyébként nem is boldogok, csak már megszokták…Ismerős?:D

Az a kép, ahogy mindenki vágyakozva nézi az ínycsiklandó kirakatot, tipikus, be viszont senki nem mer menni, hiszen TILOS és ha bemenne, mit szólnának a többiek?….Ez a fajta hozzáállás annyira jellemző kis hazánkra is.

Másodszor pedig akkor érzi, hogy mégsem jó ez az egyedülálló élet, amikor megismeri Roux-t (Johnny Depp). Ez egyébként csak a végén fogalmazódik meg benne, azután, hogy a kislányával az egyik jelenetben úgy összekapnak. Ott az látszik, hogy a kislányára ő rá akarja továbbra is erőltetni a saját akaratát, de mivel a kislány már elég nagy, több stabilitásra lenne szüksége.

Ezeket a szülői erőltetéseket szinte mind tapasztaltuk, hisz a nagybetűs “ÉLET”-be szerintem a magyar lakosság 80%-a lelki sérültként érkezik meg. A szüleink próbálnak minket a legjobb tudásuk szerint felnevelni, de mivel belénk nevelik saját frusztrációikat is ezzel együtt, amiket a saját szüleiktől hoztak, sőt sokszor újakat kreálnak az által, hogy nem akarnak minket úgy nevelni, ahogy őket nevelték. Viszont, mivel sosem tanulták – a pszichológia csak pár évtizede ennyire fejlett, mint most – ezért testi/lelki bántalmazásaiknak általában nincsenek is tudatában, viszont annál nagyobb károkat okoznak bennünk mentálisan.

A filmben egyébként nem erről van szó, valójában csodás édesanyja ő Anouk-nak, de mivel a saját életstílusát akarja ráerőltetni, ez ki is bukik idővel. Viszont nincs olyan, hogy tökéletes anya. Mivel a gyermeked is egy teljesen más személyiség, nem is tudsz neki tökéletes szülő lenni, csak “elég jó”.

 

Látszik, hogy Vianne is fél, hiába mutatja magát erősnek, belül ő is borzasztóan szenved attól, hogy nem becsülik meg, viszont – amit nagyon tisztelek benne – hogy ezek ellenére is kitart, és mosolyogva nyitja ki mindennap az üzletet. Ebben teljesen megegyezem én is vele. Világéletemben az árral szemben úsztam, és ez hiába volt fárasztó, de meg is erősített közben! Egy idő után már teljesen leperegtek a negatív emberek véleményei, csak arra összpontosítottam, hogy mi van a szívemben, mit súg, hogy merre menjek, és ez az, ami engem folyamatos belső motivációként táplál a mai napig. 🙂

Ő is hasonló dolgokon mehetett keresztül, és ez a film mondanivalója is: csak akkor fogsz tudni folyamatosan kitartani a vállalkozásodban, ha az olyasmi, ami szívből jön. Ami valóban a szenvedélyed, mint Vianne-nek a csokoládé. Csak ezzel a belső szenvedéllyel tudja elkészíteni olyan igazán ízletesre azokat a finomságokat.

A másik összetevő, pedig a tiszta szív, ahogy övé is az. Az embereknek örömet szeretne szerezni a finomságaival, boldogabbá tenni a mindennapjaikat általa.

Ha ez a két összetevő – vagy valamelyik is – hiányzik belőled, akkor nagyon nehéz dolgod lesz! Ha olyan vállalkozást indítasz, amire igény van, de valójában nincs mély kapcsolatod vele, akkor egy újabb mókuskereket teremtesz magadnak, és nem fogod tudni (sem akarni) tovább csinálni, amikor megjelennek a nehézségek.

Ha pedig a természetes emberi empátia hiányzik belőled, akkor sem fogsz messze jutni, hisz az emberek megérzik azt, ha valaki valóban törődik velük, vagy csak bevételi forrásként tekint rájuk. Minden emberben van fény és árnyék, neked kell eldöntened, hogy melyiket erősíted magadban! 🙂