Korábban már írtam az első benyomásról és arról, hogy megváltoztató. Megtalálod az előző blogcikkben, ide kattintva, vagy ezen blogcikk elolvasása után, az oldal alján lévő gomb által.

Most azonban magáról az öltözékről szeretnék írni, mely természetesen alapköve a pozitív benyomás kialakításának, ám ez sem kifejezetten olyasmi, amire túl görcsösen kellene odafigyelned. Ne feledd, minden “hiba” kijavítható idővel. Nincs ez másképp az öltözékedhez kapcsolódóan sem. Amennyiben véletlenül egy lyukas blúzban jelensz meg, mely tudomásodon kívűl szakadt ki az odavezető úton, az illető, akivel épp találkozód van, nem fog hanyagnak tartani, hisz személyiségeddel és tetteiddel bizonyítod ezt neki. Ez olyasmi, amit nem tudatosan fogsz érzékeltetni vele. Viszont ha mégis hanyag vagy, azt is tapasztalni fogja rajtad még akkor is, ha hibátlan ruházatban érkezel. Ha széleskörűen olvasod a LadyPreneurs.hu tartalmait, akkor megérted, hogy mik azok, amik elárulják valakiről a valódi személyiségét a külső megjelenésén túl is.

Úgy vélem alapvető, hogy öltözékünk mindig alkalomhoz illő, tiszta, sérülésmentes és vasalt legyen. Ez különösen fontos, ha hivatalos eseményen jelenünk meg.

Aki nem rendelkezik alapvető vizuális érzékkel, annak nehezebb megítélnie a színek, vagy a kiegészítők harmóniáját, így könnyen a várt hatás ellenkezőjét érheti el.

Erről többféle tartalom is jelenik majd meg a jövőben. Emellett stílustanácsadók igénybevétele hatalmas segítség lehet azok számára, akik bizonytalannak érzik saját ítélőképességüket és emiatt félnek kreatívak lenni a divat világában.

Egy biztos: az öltözékünk, kiegészítők és ékszerek területén a kevesebb több elv alkalmazásával nem lőhetünk mellé.

Saját tapasztalatom alapján kijelenthetem, hogy jellemből fakad ki mennyi kiegészítőt, színeket, mintázatokat képes megfelelően alkalmazni, sőt, van aki ezek kuszasága által érzi jól magát. Biztos hallottad már az “ő tudja viselni” szókapcsolatot, mely erre utal. Mint említettem, az öltözék is lehet egy önkifejező eszköz.

Valószínűleg ismersz olyan személyt, aki bármit felvesz, mindig jól mutat. Ez nem feltétlenül a testalkatról szól, nagyobb köze van – a sajnos már klisének számító – “a szépség belülről fakad” kifejezéshez. Az, hogy ezt a belső kisugárzást hogyan érd el, erről szól a LadyPreneurs.hu általam készített tartalmainak 90%-a. Belülről építkezz és a külsődön végül csak néhány apró finomítást kell majd alkalmaznod.

Persze művészlélek lévén alapvető számomra, hogy a megjelenésem is egyfajta önkifejezési forma, de pszichológiai ismereteim és emberi kapcsolataim tanulmányozása során azt is megértettem, hogy nem mindenki tekint az öltözködésre úgy, ahogyan én. Van akinek ez csak egy szükséges rossz, ami felesleges fejfájást okoz reggelente (lásd: Steve Jobs és az egyforma gerbók esete), vagy tényleg csak arra szolgál, hogy testrészeit eltakarja és hűvösebb időben védelmet nyújtson.

Bármely is álljon közel hozzád, azt nem szabad figyelmen kívül hagynod, hogy az emberek többségével csak felületes kapcsolatod lesz az életed során – személyesen és online is. Akármilyen belső értékekkel is rendelkezel, ők csak a külsőd és a látott tetteid alapján fognak tudni véleményt alkotni rólad. (Ám ez semmiképp se sarkalljon arra, hogy a felületes dolgokra fektess hangsúlyt!)

Ennek következtében, ahogy a címben is említem: az öltözéked mesél rólad. A divat azoknak szól, akik nem rendelkeznek saját ízlésvilággal és/vagy sok ember szimpátiáját szeretnék elnyerni – lásd: előadóművészek, médiában dolgozók, influenszerek. Persze emögött üzleti érdek is rejtőzik általában, ám erről most nem ejtenék szót. Tehát a divat követésével semmi gond sincs, csak annyi, hogy ezáltal elveszted a saját jellemed különlegességeit. Saját példám: imádom a színeket, ám az utóbbi években a pasztell és föld színek voltak a divatosak, és nehezen találtam a jellememhez illő színes ruhákat. Elkezdtem hát varrni. Nem azt sugallom ezzel, hogy Te is tégy így, csupán azt, hogy a boltok kínálata ne korlátozza be a saját stílusodat. A személyiséged része a megjelenésed is, harmóniában kell hát állnia a belső tulajdonságaiddal is.

Amennyiben otthonról dolgozol, könnyen elnyomásba kerül a külső megjelenés fontossága, hisz automatikusan átveszi a helyét a kényelem és praktikum. Ha sokáig a “home office dresscode” az egyetlen, amit alkalmazol, gyorsan fásulttá válhatsz és ténylegesen kevesebbnek érzed magad, mint amire valóban képes vagy. Az, amit minden nap a tükörben látsz, tudat alatt felülírja az énképedet, azt a csinosan öltözött, csillogó hajú, ragyogó nőt, akit a lelki szemeid előtt látsz. Az otthoni, vagy a “leugrok a boltba” viselet megszokássá válik, a szokásokról pedig tudjuk, hogy csak azokat érdemes megtartani, amelyek előrelendítenek. Otthon is fordíts figyelmet a külsődre, hogy büszkén tekints naponta a tükörbe és ez energiát adjon, ne pedig elvegyen.

Azt is tapasztalom, hogy a lezser öltözéket, mint marketing eszközt is alkalmazzák a közösségimédia mindennapi használata óta, hisz szimpátiát kelt: közvetlenebbnek, rokonszenvesebbnek, lazábbnak tűnik az, aki kényelmes, hétköznapi ruházatot visel a képein, vagy videóiban. Az ‘effortless beauty’ jegyében mindenki csodásan szeretne kinézni, úgy, hogy úgy tűnjön semmi erőfeszítést nem tesz ezért. Talán már Te is sejted, hogy ez nem így van. Ha láttál mostanában make up videókat, arról szólnak, hogy mennyi sminket tesznek magukra annak érdekében, hogy úgy tűnjön nem viselnek sminket. Az árnyékolás alkalmazása csodákra képes. Ezt tartsd szem előtt: nem minden az, aminek látszik.  Ezért mutatnak gyönyörűen a “hétköznapi” szerelésükben is, mert valójában rengeteg munka van  az “effortless” megjelenés mögött.

Emellett azt se felejtsük el, hogy ki a célközönségünk és mit képvisel a márkánk –  ezekhez hűen alakítsuk a külsőnket is. Ha a személyedhez nem illik, vagy kényelmetlen számodra elegánsabb öltözéket húzni online, vagy offline megjelenések alkalmával, akkor érdemes lehet újragondolni a célközönséget, és azt, hogy milyen jellegű vállalkozás illene hozzád igazán.

Bárhogy is legyen, valld be nyugodtan: sokkal jobb érzés tölt el, amikor egy jeles eseményre készülvén a legjobb ruhádat veszed fel. Büszkén tekintesz a tükörbe olyankor és tetszik, amit látsz. Ez alapvető emberi vonásunk, szeretjük a szépet és emelkedettebb állapotba kerülünk általa. Ne hagyd, hogy a kényelem – és sokszor a lustaság – felülírja ezt, hisz nem újdonság, hogy minden csoda a komfortzónán kívül történik.

Sajnos előfordulhat, hogy egyenesen taszítja az illetőt, amit a tükörben lát, bármit is visel. Ezzel azonban érdemes szakemberhez fordulni, hisz a boldog és sikeres élet alapja mindenekelőtt az önszeretet megléte.